Bursa Artvinliler Vakfı Gençlik Kollarından Ankara Ziyareti

• Bursa Artvinliler Vakfı Gençlik Kollarından Ankara Ziyareti

İkinci durağımız Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazmış olduğu ev olan Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ni ziyaret ettik ve bir sonraki durağımız olan Anıtkabir’e doğru yola çıktık.

Saatler 11:00’i gösterdiğinde Anıtkabir’de ATA’mızın huzurundaydık. Anıtkabir’de bulunan müze gezisi bir kez daha tarihe yolculuk etmemize sebep oldu.
Saat 14:00 gibi Artvin Evinin yapıldığı Dikmen’de bulunan Artvin Kalkınma ve eğitim Vakfını ziyaret ettik. Vakıf saymanı Cemil Vural bizlere, inşaat halinde olan Artvin Evini gezdirdi ve yapılması düşünülen projeler hakkında bilgilendirdi. Artvin evini gezdikten sonra vakıf yöneticileri ile çay içip sohbet ettik. Vakıf yönetim kurulu üyesi Tuncay Özarslan projeleri hakkında bizleri bilgilendirdi. Ardından vakıf bahçesinde Artvin halkoyunlarını oynadık. Buradan sonra Vakıf Saymanı Cemil Vural ve Gazeteci Rasim Yılmaz önderliğinde Çankaya’da bulunan Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne doğru yola çıktık.
Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde bir yandan çaylarımızı içerken bir yandan da sayın Rasim Yılmaz bizi dernek hakkında bilgilendirdi. 60 yıllık bir geçmişe sahip olan Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Yüksek Talebe Cemiyeti olarak öğrenciler tarafından kurulmuş. Dönemin iktidar partisi olan Demokrat Parti Halkevlerine alternatif olarak Hemşeri Derneklerinin kurulmasını teşvik etmek amacıyla belediyelere yer vermiş ve o zamanlardaki imkansızlıklardan dolayı Artvin adına bir bina yaptırılamamış. Bir dönem Artvin belediyesinde bulunan arazi maddi imkansızlıklar öne sürülerek satılmış ve Artvin adına Ankara’da bir bina yapılacak arazi Artvin derneklerinin elinde kalmamış. Şu anda inşaatı devam eden ve Dikmen’de bulunan Artvin Evinin arazisi, Çankaya belediyesi tarafından bu olaya istinaden tahsis edilmiş ve yapımına başlanmış. Şu anda Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin bulunduğu Çankaya’daki bina ise derneğe 29 yıllığına kiraya verilmiş. Bu derneğin özellikleri saymakla bitmiyor. 80 dönemi öncesi bir çok öğrenciye yurt olanağı sağlamış, ayrıca 80’lerde yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle kapatılmayan ender derneklerden de birisi. Siyasi darbenin yaşanmasından birkaç gün önce dernek yönetimi tarafından dernek kapatılıyor ve darbeden sonra tekrar açılıyor. Darbe sonrası Türkiye’de açılan ilk dernek olma özelliğini de taşıyor. Ayrıca dernek şimdilerde bir çok kültürel etkinlik ve kurslar düzenlemektedir. Ankara’da yaşayanlar 0312 431 60 69 ve 0312 434 07 08 telefon numaralarından iletişim kurabilirler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlendi.